Vēl šis un tas par alus brūvēšanu - 25 Februārī 2010 - Blogs - Digitālpreces

Viss neparastais, interesanti fakti, interneta veikals
Otrdiena
23.04.2024
Privātas vēstules
Sveicināti Viesis | RSS Sākums | Blogs | Reģistrācija | Ieeja

Dienasgrāmatas sadaļas
Jaunumi [8]
Neparastais [34]
Varētu interesēt [53]
You Tube [3]

Mini-čats
500

Mūsu aptauja
Balso par mājas lapas tēmu Kas vajadzīgs visvairāk?
javascript:; javascript:;
Pavisam balsojuši: 127


Sākums » 2010 » Februāris » 25 » Vēl šis un tas par alus brūvēšanu
Vēl šis un tas par alus brūvēšanu
09:49
Alus ar pievienoto vērtību

Tādās alus darītavu lielvalstīs kā ASV, Beļģija, Anglija un Vācija aldari alum pievieno dažādas garšu un aromātu bagātinošas vielas. Dažas alus darītavas izmanto augļus vai dārzeņus, citas - izvilkumus, sīrupus, lai alum piešķirtu attiecīgā augļa, dārzeņa garšu un smaržu. Tādā veidā parasti mēģina nomākt apiņu rūgteno garšu un smaržu.

Porteri

Porteris ir tumšais alus, kas parasti tie gatavots, izmantojot vairākus iesala veidus, bet specifisko aromātu, krāsu un rūgtenumu tam piešķir grauzdētais iesals un karameļiesals. Portera pirmsākumi ir meklējami 18.gs. Londonā. Mūsdienās visā pasaulē tiek brūvētas dažādas portera variācijas un dažas pavisam interesantas.
Piena porteris tiek gatavots, pievienojot laktozi – piena cukuru. Tas dod alum saldāku garšu un kalorijas, tādēļ tas ir barojošāks. Kafijas porterim tiek pievienota malta kafija, lai iegūtu kafijas garšu. Lai nomāktu rūgtenumu, daži aldari pievieno pienu vai cukuru.


Dažādas tehnoloģijas dod atšķirīgu rezultātu

Vācijā tipisks alus ir „Rauchbier”, ko varētu tulkot kā „dūmu alus”. Tā pirmsākumi meklējami jau 16.gadsimtā. Spēcīgā dūmu garša, kas atgādina kūpinātas gaļas garšu, tiek iegūta, žāvējot iesalu uz atklātas dižskābarža uguns. „Rauchbier” ir tumšā krāsā un alkohola saturs tajā ir 4-7%.

ASV, Bostonā, ražotais alus „Samuel Adam’s Utopia”, kas pārdošanā pirmo reizi tika palaists 2002.gadā, ir ne vien dārgākais, bet arī stiprākais alus pasaulē. Viena šī alus pudele maksā aptuveni 100 ASV dolārus. Alkohola sastāvs alū ir 25%. Alus stiprums tiek iegūts, to gadiem raudzējot, un tiek uzskatīts, ka laika gaitā tas paliek arvien kvalitatīvāks. Šis alus noteikti nav ikdienas dzēriens, ko iebaudīt pēc darba pie televizora. Tas ir unikāls un izsmalcināts dzēriens. Šī alus ražotāji apgalvo, ka „Samuel Adam’s Utopia” maina tradicionālos priekšstatus par alu kā dzērienu, kas pieejams visiem, jo nu to var ierindot vienā plauktā kopā ar smalkiem vīniem un dārgiem cigāriem. Viņu mērķis bija radīt ko līdzvērtīgu pasaules labākajiem konjakiem un portvīniem. Unikālo garšu šai alus šķirnei dod īpašā tehnoloģija: dzērienam ļauj nostāvēties ozolkoka mucās, kurās pirms tam tika turēts viskijs, burbons, konjaks un portvīns. Šis process var ilgt līdz pat 12 gadiem un gadā tiek saražoti tikai daži tūkstoši pudeļu šī unikālā dzēriena.

Viens no jaunākajiem un interesantākajiem alus veidiem, kas atrodams Beļģijas alus darītavu piedāvājumā, ir t.s. šampanieša alus. Tas ir pakļauts daudz ilgākam raudzēšanas periodam nekā parastie ali, rezultātā tam ir augsts alkohola saturs. Daži tiek gatavoti Francijā, Šampaņas reģionā. Šampanieša alus stiprums ir 10 – 14% un tas tiek gāzēts.

Ne tikai mieži

Dažādās pasaules malās alu gatavo ne tikai no miežiem, bet arī no kviešiem, rudziem, kukurūzas, auzām, rīsiem un citiem graudiem.

Auzu porterī auzu sastāvs parasti ir kā maksimums 5%. Viduslaiku Eiropā auzas bija ierasta alus sastāvdaļa un to proporcija bija vismaz 25%. Taču rūgtenās garšas dēļ jau 16.gs. auzu alus tradīcija sāka izzust. Mūsdienās tikai dažās valstīs tiek ražots auzu porteris, piemēram, Dānijā, Austrālijā.

Āzijas valstīs izplatīta ir rīsu alus darīšanas tradīcija. Rīsu alus tiek pielīdzināts slavenajam japāņu alkoholiskajam dzērienam sakē, taču to gatavošanas process ir nedaudz atšķirīgs. Interesanti, ka Indijā izplatīta problēma ir ziloņi, kas nereti ierodas ciematos, lai meklētu mucas, kurās tiek glabāts rīsu alus, jo viņus sajūt alkoholiskā dzēriena smaržu. Tādēļ nereti šīs mucas tiek glabātas zem zemes.

Komiski, bet tomēr alus.

Amerikā atrodams alus „Laimīgās astes alus”, kas ir bezalkoholisks un negāzēts alus cilvēka labākajam draugam - sunim. Šis alus tiek gatavots īstā alus darītavā. Tas satur arī liellopu gaļas taukus, glikozamīnu un vitamīnu E. Šī alus darītāji saka, ka tas ir viens no veidiem, kā parādīt savam sunim, cik ļoti viņu mīli. Dot mīlulim alu, kas domāts pašam saimniekam, neesot īsti labi, jo alkohols un apiņi ir kaitīgi suņa veselībai.
Kategorija: Varētu interesēt | Skatījumu skaits: 1464 | Pievienoja: Admin | Reitings: 1.0/7 |
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Ieejas forma


Kalendārs
«  Februāris 2010  »
PrOTCPkSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Meklēšana

Vietnes draugi


Statistika

Online pavisam 1
Viesi 1
Lietotāji 0


Copyright MyCorp © 2024