Viss neparastais, interesanti fakti, interneta veikals
Piektdiena
26.04.2024
Privātas vēstules
Sveicināti Viesis | RSS Sākums | Reģistrācija | Ieeja
Vietnes izvēlne

Mini-čats
500

Mūsu aptauja
Balso par mājas lapas tēmu Kas vajadzīgs visvairāk?
javascript:; javascript:;
Pavisam balsojuši: 127


Sākums » 2014 » Februāris » 2 » Milzu viļņi
Milzu viļņi
20:25
Vācu zinātnieki apgalvo, ka spējuši izskaidrot, kā rodas tā dēvētie milzu viļņi. Šādu nosaukumu šim dabas fenomenam devuši okeanogrāfi, savācot liecības par ūdenssienām, kas spēj sasniegt pat 40 metru augstumu. Tiek uzskatīts, ka tieši šādi milzu viļņi vainojami vairāk nekā 200 tankkuģu un kravas kuģu bojāejā pēdējo 20 gadu laikā. Jūrnieku stāsti par neticami augstām ūdenssienām, kas viņus pārsteigušas okeānā, agrāk visbiežāk tika uzskatītas par izdomājumiem, rosinot dažādu mītu rašanos. Līdz šim zinātniekiem un okeanogrāfiem tā arī nebija izdevies pamatot, kā šādi milzu viļņi spēj rasties un kā tie gūst spēku pat 200 metru gara kuģa pārlaušanai uz pusēm.
Tomēr Berlīnes Tehniskās universitātes speciālistiem, veicot eksperimentus miniatūrā baseinā, kas tika veidots kā okeāna kopija, esot izdevies rast izskaidrojumu šim mītiskajam dabas fenomenam. «Savos eksperimentos esam pirmo reizi pierādījuši, ka milzu viļņi tiešām ir fiziski iespējami,» ziņu aģentūrai The Associated Press skaidro profesors Ginters Klauss. «Tas ir jaunieguvums kuģniecības un naftas industrijai, jo beidzot viņi varēs projektēt struktūras, kas spēj tik galā ar šim milzeņiem.» Izmantojot datorizētu, ar hidrauliku darbināmu viļņu veidošanas mašīnu, Klauss un viņa kolēģi pārliecinājās, ka milzu viļņi spēj veidoties ātri un «uzbrukt» bez īpaša brīdinājuma. Šie viļņi rodas vētras laikā, kas lēnāk kustošos viļņus panāk tiem sekojošie, vismaz divreiz ātrākie viļņi. «Kad tas notiek, viļņi vienkārši sakrājas cits uz cita, radot vienu lielu milzeni,» skaidro Klauss. «Iznākums var būt gandrīz vertikāla ūdenssiena, kas sasniedz 40 metru augstumu, un pēc tam sabrūk. Ja šāda ūdens siena uztriecas kuģim, tam ir maz izredžu izdzīvot.»
Eksperimenta laikā tapušajās fotogrāfijās tiešām redzams, kā mazi vilnīši pārvēršas lielā ūdenssienā, kas pēc brīža sagāžas pati pār sevi, izraisot lielu mutuļošanu. Tiek uzskatīts, ka milzu viļņi pēdējās divās desmitgadēs nogremdējuši vismaz 200 lielus (garākus par 200 m) naftas tankkuģus un kravas kuģus. Iespējams, ka upuru vidū ir arī daudzi mazāki kuģi un jahtas, kas pasaules okeānos mīklaini pazuduši bez vēsts. Aculiecinieku zināmu iemeslu dēļ ir maz. Viens šāds gadījums noticis 1995.gadā, kad britu laineris Queen Elizabeth 2 ceļā uz Ņujorku šķērsoja Atlantijas okeānu. Viesuļvētras laikā par tā purngalu negaidīti nogāzies milzīgs vilnis, kas bijis vismaz 30 metru augsts, apgalvoja kuģa apkalpe. «Tas bija kā ietriekties klintīs,» raksturoja kapteinis Ronalds Vorviks. Par laimi, laineris cieta maz un varēja turpināt ceļu.
Skatījumu skaits: 1353 | Pievienoja: Admin | Reitings: 1.0/8 |
Komentāru kopskaits: 0
Līdzīgi materiāli:
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Ieejas forma


Ziņu kalendārs
«  Februāris 2014  »
PrOTCPkSSv
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Meklēšana

Vietnes draugi


Statistika

Online pavisam 1
Viesi 1
Lietotāji 0
Lietotāju nav...


Copyright MyCorp © 2024