Kā pašam
sagatavot tabakas lapas, lai tas varētu izmantot pīpē?
Atkariba no
skirnes un laika apstakliem mahorkas lapas var novakt pec 60 – 100 dienam no
destu izstadisanas. Tris cetras dienas pirms novaksanas mahorkas stublajus
gareniski no augsas gandriz lidz saknu kaklinam ieskel ar nazi. No viena auga
var ievakt 15 – 25 lapas. Lapas vac dienas vidu, kad tas ir sausas. Novaktas,
apvitusas lapas saver uz auklam un izkar nojume (var izmantot tuksas siltumnicas).
Nav velams kaltet lapas stipra veja, protams, tas jasarga no lietus. Zavesana
ilgst 15 – 17 dienas, bet, ja laiks ir apmacies, tad ilgak. Auklas ar
izkaltetam lapam akurati nonem, saliek cetras kartas un pakarina skuni vai cita
uzglabasanas telpa uz akiem.
No Latvija
audzetas mahorkas nav iespejams uztaisit istus cigarus. Tadus gatavo no
specialam attiecigos regionos audzetam tabakas skirnem. So darbu veic, ar rokam
sarullejot plaukstas fermentetas tabakas lapas.
Lapu
fermentesanu var veikt ari majas apstaklos. Sai noluka lapas divas tris
diennaktis silda trauka +50 oC temperatura, relativais gaisa mitrums 60 – 65 %.
Pec tam, uzturot pastavigu +50 oC temperaturu, gaisa mitrumu palielina lidz 70
– 75 % un tadu uztur piecas sesas diennaktis, tad 48 stundu laika temperaturu
pazemina, bet gaisa mitrumu palielina lidz 75 – 80 %. Turpmakajas divas trijas
dienas lapas atdzese lidz +20…+25 oC temperaturai, gaisa mitrums nedrikst
parsniegt 11– 16 %. Atdzesetas lapas atstaj uz 25 – 30 dienam, lai nobriest, un
tikai pec tam gatavo smekus. Lapas sagriez 5 – 7 mm platas un 70 – 85 cm garas
stremeles (diegos) un ietin plana cigaresu papira. Cigaretes diametrs 8 mm,
izejvielas paterins 0,8 – 1,1 g.
Aprili ( jo stādiņi aug
vismaz 40 dienas) plastmasa – margarīna kastītēs sabēru tīru kūdru. Sabēru
sēklas kā sāli. (Kļūda, tik draudz nedrīkst.viņi saaug tā kā grūti viņus pēc
tam atdalīt nu izpiķēt.)Turēju virtuvē
uz palodzes. Ik pa laikam aplaistot. Maija beigās vai jūnija sākumā visus
trauciņus iznesu jau ārā siltumnīcā, nu kad beidzās salnas. (Jācenšas pēc
iespējas ātrāk izstādīt laukā, nu cik tas ir iespējams). Kad bija kādas trīs
lapiņas stādiņam izpiķēju katru savā trauciņā. Vēl joprojam siltumnīcā, pa
dienu ārpusē. Jālaista arī. Kad jūt ka salnas vairāk nebūs un stādiņš jau
izaudzis 14-16 cm (man bija kādi 8-10 cm) stāda laukā. Jāstāda 30 cm viens no
otra divās rindās. Jācenšas izstādīt laukā jau maijā. Ievērojot salnas un
stādiņa lielumu, jo tabaka aug vismaz 100 dienas. Nu tā man viņi tur auga.
Speciāli neko nelaistīju. Jo vasara bij diezgan lietaina. Uz kartupeļu
novākšanas laiku arī sāku novākt savu tabaku.
Vēl jāuzmanās lai neuzkrīt kolorādo
vaboles un gliemeži.
Ievēroju, ka šī tabaka nogatavojas
nevienmērīgi. Cits stāds ziedēja, cits jau bija noziedējis, bet sēklas pogaļas
vēl bija zaļas. Citam stādam jau sēkliņas jau sāka birt laukā. Lapas novācu
visiem uzreiz vienā laikā. Atstāju stublājus vien ar visām sēklu pogaļām. Lai
vēl pagatavojas. Vēlāk novācu arī sēklas.
Lapas savēru uz auklas (ne pārāk cieši)
un pakarināju visu to mantību uz pirts augšas lai žūst. Man te veci cilvēki
stāsta kas jādara ar to sautēšanu. Jāuztaisa koka kastīte (250x250x100mm no
plāniem dēlīšiem) kur viens uz otra tās izžāvētās lapas salikt un ar akmeni
noslogot. Tad tā kaste jāliek uz pirts akmeņiem vai uz plīts. Nu ne pārāk
karstiem, lai neaizdegas. Un jāsautē lai dabūtu aromātu tabakai.
Ja ir kādi vēl jautājumi,
rakstiet uz e-pastu: fukss45@inbox.lv Vai
zvaniet 26540468.
Sveiki! Audzēju otro gadu. Ir ''īstās sēklas(5škirnes) +Maskavas mahorka. Labprāt padalīšos ar šīs lietas piekritējiem. Zvaniet droši: 29140785. ,-bet brīdinu, šī ir NOPIETNA nodarbošanās, ja negribat ''sienu'' pīpēt.
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji. [ Reģistrācija | Ieeja ]